Oyun nedir diye açıklayacak olursak; çocuğa herhangi birinin öğretemeyeceği bilgi ve içerikleri, çocuğun kendi deneyimleriyle öğrenmesi yöntemidir.
Oyunun bebeklikten itibaren çocukların yaşamında büyük bir önemi vardır.
Oyun; çocuğun kendini ifade ettiği, yeteneklerini fark ettiği, var olan ve geliştirebileceği potansiyelini kullanabildiği, dil, zihin, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirebileceği bir aktivitedir.
Çocukların dünyasını paylaşmanın bir çok yolu vardır. Oyun, bu yolların arasında uzun yıllardan beri en sık kullanılanı ve en sağlıklı sonuç vereni olmuştur. Oyun; çocuk için, içinde bulunduğu dünyayı, çevresindeki kişileri tanıma ve anlama olanağı sağlar.
Oyun, çocuğun ruhsal gelişimi için büyük bir önem taşımakta ve çocuğun gelişimini aynalamaktadır.
Bir çocuğun hayatta kalması için beslenme ve uykunun ne kadar büyük bir rolü varsa aynı şekilde çocuğun ruhsal ve bedensel gelişimi içinde oyun çok büyük bir rol oynar.
Yani oyuna çocuk tarafından bakıldığında oyun; çocuğun hayatında en temel işi, oyuncağı da bunu yansıtabileceği en temel aracı olmuştur.
Çocukların düşüncelerini, beyin gelişimini, algısını ve yeteneklerinin gelişmesini sağlayan oyun, bir çocuk için en iyi ve en verimli öğrenme ortamını sağlar. Bir çocuk oyuncaksız veya oyuncaklı oynanan oyunlarla birlikte kendi içinde bulunduğu yaşamın modelini oluşturur.
Bu yüzden oyun; çocukların dünyalarını anlamamızda, onlarla iletişim kurmamızda , onların beyin ve psiko-sosyal gelişimleri açısından takip edilip geliştirilmesi yönünden büyük bir öneme sahiptir.
Uzm. Psk. Zeynep Bihter Özçörekçi